Producenti
Konzervárna
|
Rodinná konzervárna není žádným nováčkem na trhu, založena byla v roce 1932 mužem jménem Georges Hilliet poblíž rybářského přístavu Quiberon. V té době byl Quiberon jedním z největších francouzských přístavů zpracovávající sardinky, na místě fungovalo až 14 konzerváren.
Ve třicátých letech společnost nese název „Établissement Georges Hilliet“ a vyrábí pouze konzervované sardinky, včetně dvou dnes již historických receptur: Saint-Georges sardinky v olivovém oleji a La Belle-Iloise sardinky v arašídovém oleji.
V 60. letech se pak společnost přijala novou současnou podobu značky La Belle-Iloise. Její jméno je poctou nedalekému francouzskému ostrůvku Belle-île-en-Mer, kde se sardinky tradičně chytají.
V roce 1968 uvedla La Belle-Iloise na trh svojí vůbec první rybí pomazánku, krém ze sardinek s whisky. S tímto novým receptem našla konzervárna způsob, jak využít velké sardinky, které se občas uloví a které se celé nevejdou do plechovek. Krém ze sardinek a whisky si rychle našel svoje příznivce a připravil půdu pro celou řadu aperitivnich rybích pomazánek jako je humří pěna s koňakem nebo rillettes z makrely s limetkou.
V 70. a 80. letech podnik opět rozšiřuje svůj sortiment a to o jedinečného tuňáka křídlatého a makrelu nabitou omega 3. Ochutnejte například tuňáka ve vlastní šťávě nebo filety z makrely marinované v bílém víně.
Na začátku nového tisíciletí přichází do La Belle-Iloise další impuls v osobě šéfkuchaře Françoise Sehiera, který vytvořil oddělení výzkumu a vývoje nových receptur. Jako svůj první recept představil sardinky Luzienne jako poctu baskické kuchyni. Během jeho více než dvacetileté éry vznikla více než stovka chutných receptů v charakteristických barevných plechovkách.
V současnosti stojí za kormidlem společnosti vnučka zakladatele Caroline Hilliet Le Branchu. Firma zaměstnává mezi 350 a 600 lidmi v závislosti na sezóně a disponuje přímou prodejní sítí s 86 obchody po celé Francii i Belgii. Konzervárna vytváří i další koncepty, v Paříži otevřela svůj sardinkový bar, v Nantes restauraci.
Caroline, stejně jako její předchůdci, usiluje o inovativní přístup a udržení kreativního ducha v celém procesu výroby. Její ambicí je nejen stále přicházet s vysoce kvalitními konzervovanými produkty, ale také každoročně vymýšlet nové, takové, které nikde jinde nenajdete.
Hlavní myšlenkou společnosti je produkovat a distribuovat produkty, jejíž kvalitě nelze opravdu nic vytknout. Klíčem úspěchu je kombinace tradičních postupů a nepřetržitá snaha o modernizaci výrobního procesu. I proto dokáže La Belle-Iloise bezmála jedno století produkovat gurmánské konzervované ryby jako jsou sardinky, makrely a tuňáka v top kvalitě.
Konzervárna zpracovává výhradně čerstvě ulovené sardinky přímo z lodi. Zdraví oceánu staví La Belle-Iloise na první příčku a pro jeho zachování dodržuje několik zásad. Vybírá například takové rybáře, kteří zpracovávají ryby v souladu s ročním obdobím. A při lovu volí takové metody, které respektují lovený druh a zachování mořského dna.
V roce 2022 získala společnost značku Enseigne Responsable jako nezávislé uznání jejího závazku ke společnosti, která respektuje životní prostředí a lidské zdroje.
Postup zpracování sardinek v La Belle-Iloise
Většina kroků ve výrobě je i nadále manuálních. Ve výrobě nehraje roli pouze nostalgie a úcta k práci předků, ale především vědomí, že ruční práce je pořád ten nejlepší způsob, jak uchovat křehké maso ryb.
Nejprve zaměstnanci konzervárny sardinkám ručně odstraní hlavy a vykuchají je. Pak je pečlivě uspořádají do stojanů, očistí jemným proudem vody a osuší. Následně se sardinky ponoří do slunečnicového oleje, kde se několik minut konfitují.
Dále pracovníci vybírají sardinky jednu po druhé ze stojanů, stříhají jim tzv. límce (přebytečná kůže zbylá po předešlém odstranění hlavy) a ocasní ploutve a ukládají je do plechovek. Nejzkušenější technici ve výrobě odstraňují páteř pro produkty z řady vykostěných sardinek.
Na řadu přichází další suroviny, přísady či koření, které podléhají pečlivému výběru. Některé komponenty, jako je například francouzský červený pepř Espelette, mají chráněné označení původu.
Další suroviny se zase mohou chlubit chráněným zeměpisným označením. Jsou to například výrazné hrbolaté citrony ze starobylého města Menton na Azurovém pobřeží, pevné mírně nahořklé olivy z Nice nebo vepřová šunka Bayonne sušená vzduchem. Všechny složky se opět do plechovek vkládají ručně.
Po rybách je nejdůležitější složkou olej, který umožňuje konzervování ryb a pomáhá odkrývat všechny chutě sardinek. Výběru oleje je ve firmě věnována každoročně velká pozornost. Speciální výbor ochutnává a vybírá takové oleje, které mají jemnou chuť a nepřebijí aroma ryb.
V průběhu celého výrobního procesu provádí konzervárna pravidelné kontroly kvality. Vzorky z každé vyrobené šarže jsou odebírány a ochutnávány porotou složenou z určitých členů produkčního týmu a týmu kvality. Je to další z mnoha klíčových kroků, které zajišťují výbornou úroveň kvality nejen v chuti, ale i vzhledu výrobků La Belle-Iloise.