Recepty

Salát Nicoise s tuňákem

Salát Nicoise s tuňákem

Příprava: 30 minut
Porce: 4
Obtížnost: Střední

 


 

Ingredience::

1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
4 střední brambory
4 střední rajčata
20 ks černých oliv
100 g zelených fazolových lusků
1 malá červená cibule
¼ římského salátu
6 vajíček
1 lžíce kaparů
5 filetů ančoviček v oleji
1 lžíce dijonské hořčice
svazek hladkolisté petržele
1 stroužek česneku
panenský olivový olej
sůl a pepř

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme zchladnout. Následně je nakrájíme na čtvrtiny.
  2. Fazolky vložíme do vroucí vody na 5 minut, poté je schladíme ve studené vodě s ledem, aby si zachovali svoji barvu. Fazolky rozkrojíme příčně na polovinu, byly by do salátu zbytečně dlouhé.
  3. Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme skořápku a nakrájíme na čtvrtiny.
  4. Ve hmoždíři utřeme hořčici s kapary a ančovičkami. Poté přilejeme olivový olej a promícháme, aby vznikl tekutý dresing. Přidáme nasekanou hladkolistou petržel a ještě jednou promícháme.
  5. Na talíře vytřené stroužkem česneku dáme asi lžíci dresingu, kterou rozetřeme lehce po talíři. Potupně pak na talíře klademe listy římského salátu, brambory, nakrájená rajčata, fazolky, kolečka červené cibule a černé olivy. Navrch položíme čtvrtky vajíček a natrhaného tuňáka. Salát pokapeme připraveným dresingem.
Sardinky se špagetami a rajčatovou omáčkou

Sardinky se špagetami a rajčatovou omáčkou

Příprava: 30 minut
Porce: 4
Obtížnost: snadná

 


 

Ingredience:

1 konzerva sardinek v olivovém oleji
400 g očištěných rajčat z konzervy
1 střední cibule
svazek hladkolisté petrželky
1 stroužek česneku
300 g špaget
panenský olivový olej
sůl a pepř
sušené chilli vločky

Postup:

  1. V hluboké pánvi na středním plameni orestujte na olivovém oleji nahrubo nakrájenou cibuli a na tenké plátky nakrájený česnek dozlatova.
  2. Přidejte drcená očištěná rajčata, promíchejte a na pánev přisypte neuvařené špagety.
  3. Do pánve přidejte vodu tak, aby byly špagety stále ponořené v omáčce, a vařte na mírném ohni. Podle potřeby přidávejte vodu a občas promíchejte. Špagety se postupně uvaří a spojí s rajčatovou omáčkou. Ke konci vaření už do špaget vodu nepřidávejte.
  4. Nechte vodu z omáčky odpařit na požadovanou konzistenci a vypněte oheň. Vyklopte obsah celé konzervy sardinek včetně oleje a přidejte nasekanou hladkolistou petrželku. Vše dobře promíchejte, lehce osolte a opepřete a pro ostřejší chuť můžete lehce dochutit vločkami sušené chilli papričky.