Salát Nicoise s tuňákem

Salát Nicoise s tuňákem

Příprava: 30 minut
Porce: 4
Obtížnost: Střední

 


 

Ingredience::

1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
4 střední brambory
4 střední rajčata
20 ks černých oliv
100 g zelených fazolových lusků
1 malá červená cibule
¼ římského salátu
6 vajíček
1 lžíce kaparů
5 filetů ančoviček v oleji
1 lžíce dijonské hořčice
svazek hladkolisté petržele
1 stroužek česneku
panenský olivový olej
sůl a pepř

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme zchladnout. Následně je nakrájíme na čtvrtiny.
  2. Fazolky vložíme do vroucí vody na 5 minut, poté je schladíme ve studené vodě s ledem, aby si zachovali svoji barvu. Fazolky rozkrojíme příčně na polovinu, byly by do salátu zbytečně dlouhé.
  3. Vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme skořápku a nakrájíme na čtvrtiny.
  4. Ve hmoždíři utřeme hořčici s kapary a ančovičkami. Poté přilejeme olivový olej a promícháme, aby vznikl tekutý dresing. Přidáme nasekanou hladkolistou petržel a ještě jednou promícháme.
  5. Na talíře vytřené stroužkem česneku dáme asi lžíci dresingu, kterou rozetřeme lehce po talíři. Potupně pak na talíře klademe listy římského salátu, brambory, nakrájená rajčata, fazolky, kolečka červené cibule a černé olivy. Navrch položíme čtvrtky vajíček a natrhaného tuňáka. Salát pokapeme připraveným dresingem.